Cure i vretenasti mišići

Objavljeno

16 travnja, 2019

Svaka cura koju sam do sada u teretani susreo želi lijepo, utegnuto i ne previše mišićavo tijelo. Ali što to zapravo znači?

“Lijepo”

Ljepota je u oku promatrača i sukladno tome nema smisla subjektivno definirati što je lijepo, a što nije je to u potpunosti ovisi od osobe do osobe. Mogu samo nagađati da većina kod ove izjave misli na lijepe proporcije u smislu dobrog omjera masti i mišića koje će dati lijep utegnuti oblik tijela.

“Utegnuto”

Utegnuto u biti znači da nemate previše masnog tkiva i da imate dobru količinu mišićne mase. Većina kad čuje izraz mišićna masa odmah pomisli na bodybuildere, zamisli sebe tako mišićavo i u glavi se odmah javi odbojnost prema ideji dobivanja mišića.

“Ne previše mišićavo tijelo”

Međutim, to nije niti najmanje realan scenarij jer bilderice imaju ekstremnom dobru genetiku koja im omogućuje više i brže dobivanje mišićne mase, tu su naravnu u igri i steroidi koji značajno utječu na količinu mišića koju možete dobiti i naravno često se radi o 10+ godina redovitih i ekstremno teških treninga. Ako ne koristite steroide, ne trenirate ekstremno naporno preko 5+ godina i ne jedete hrpetinu kalorija i proteina, nema razloga da se brinete oko toga da ćete biti previše mišićave. 

Prosječna žena jako sporo dobiva mišiće, sigurno se nećete jedno jutro probuditi previše mišićave za svoje pojmove. Budimo realni, svi gledamo svoj odraz u ogledalu svaki dan, ako primijetite da postajete previše mišićave za svoj ukus, jednostavno prestanete trenirati s ciljem dobivanja mišića i to je to. 

Suma sumarum

Sve ono što vi zovete “izduženo, vretenasto i tonizirano” nije ništa drugo nego mišić koji je oblikovan kroz trening s utezima, a ugledao je svjetlost dana kada ste počeli paziti na prehranu i skinuli nešto špekeca s guze, bokova i trbuha.

Ako želite lijepo oblikovano tijelo:

  1. Primite se utega i trenirajte kvalitetno
  2. Kardio radite za razvoj dišnog i srčanog sustava, ne za potrošnju kalorija
  3. Smanjite masno tkivo tako što ćete biti u kalorijskom deficitu
  4. Povećajte mišićnu masu tako što ćete biti u blagom kalorijskom suficitu
Je li vam ovaj članak bio koristan?

SPT – Samostalni Program Treninga bi mogao biti idealno štivo za vas!

Pročitajte i ove povezane članke s bloga...