Savjeti za početnike

Kaže se da pametni uče na tuđem iskustvu. Ovaj tekst je moj poklon svima vama kako bi uštedjeli vrijeme, sačuvali živce, zdravlje i vjerojatno novce.

U fitnessu sam od svoje četrnaeste godine, danas 18 godina kasnije, nakon fakulteta, puno prakse, knjiga i usmene predaje mogu sa sigurnošću tvrditi sljedeće: osnove su i dalje ostale osnove, noviteti više manje dođu i prođu, rijetko koji se „uhvati“ i dulje zaživi. Ako se “kladite”, neka to bude na osnove! Živimo u razdoblju kada nije problem doći do informacija nego filtrirati one koje su točne i primjenjive. Što bi volio da mi je netko rekao kada sam kretao u svoje fitness putovanje?

1. Ovo je maraton, ne sprint

Bilo da se radi o ciljevima, odabiru treninga ili načinu prehrane, uvijek gledajte sve u rasponu od najmanje godinu dana. Recimo da imate 20kg za izgubiti, kako bi to ostvarili trebate nekoliko mjeseci gubiti po 1-2kg. Naizgled mali i beznačajni pomaci, kada se sumiraju dati će ogroman rezultat. Svaka transformacija za koju si pomislite „woooooooooow“ je imala puno malih „beznačajnih“ pomaka. Nitko nije izgubio 20kg preko noći, nemojte se fiksirati za krajnji cilj nego cijenite svaku malu pobjedu!

2. Različiti putevi vode do cilja

Ne postoji sveti gral treninga ili prehrane. Nema čarobnog lijeka, instant rješenja ili zaobilaznice. Duboko u sebi to znate, prestanite se željeti zavarati! Postoji jako puno puteva koji vode do cilja, pametno odaberite put koji je dobar za vas. Nemojte kao Čeh po Velebitu u japankama 😉

3. Napredak je spor

Nitko se preko noći nije doveo u stanje da ima 20kg viška i bolove u leđima, nerealno je očekivati drastične promjene za par tjedana ili mjeseci. Dopustite si shvatiti da za promjene dugoročnih navika treba puno vremena, postavite realna očekivanja i budite strpljivi. Jedna od najgorih stvari koju možete za sebe napraviti je postaviti si nerealan cilj. Svi znate nekoga s ovom izjavom „želim izgubiti 10kg u mjesec dana“, nemojte biti ta osoba, ta osoba uvijek odustane! Budite strpljivi i realno planirajte.

4. Redovitost pobjeđuje savršenost

Da ovog trenutka odlučite sljedećih godinu dana, tri puta tjedno raditi čučnjeve, sklekove, mrtvo dizanje i zgibove, ostvarili bi bolje rezultate nego osoba koja će platiti najboljeg trenera i trening, a zatim svaki drugi trening propustiti. Prosječni trening redovito daje bolje rezultate od odličnog treninga neredovito.

5. Napredak nije linearan

Nitko od nas nije profesionalni sportaš čiji se život vrti oko sportskog cilja! Rekreativci trebaju pronaći način da aktivnost uvrste u život, koliko im obaveze dopuštaju. Naravno da će biti perioda kada će okolni faktori utjecati na napredak. Bilo da se radi o poslu, obitelji, zdravlju ili nečem četvrtom. Normalno je da se izmjenjuju faze napretka, stagnacije, ponekad i nazadovanja. Bitno je prepoznati to kao normalno, ne odustati i truditi se čim prije ponovno uspostaviti ravnotežu.

6. Slušajte intuiciju

Fitness je jedna od najbrže rastućih industrija u kojoj se godišnje okreću milijarde i milijarde dolara. Logično je da se puno ljudi time želi okoristiti. Slušajte svoju intuiciju jer ćete najčešće biti u pravu. Instant rješenja, brzi rezultati, zvučne riječi, agresivni marketing samo su neke od stvari koje se svakodnevno nude i na koje trebate pripaziti. „If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck“ 😊

7. Fitness je dinamičan proces

Dinamika i promjene su u ljudskoj prirodi. Ne samo da se mijenja tijelo, također se mijenja i svijest. Ciljevi koje smo imali s dvadeset godina, možda će nam s četrdeset godina biti smiješni. Normalno je promijeniti fokus i cilj, tada je vrijeme za napuštanje starih metoda i odabir novih. Nema ništa loše u tome ako promijenite svoju filozofiju, dokle god je ona u  funkciji ostvarenja cilja te unapređenja i očuvanja zdravlja.

8. Individualnost je ključ

Trening i prehrana trebaju biti prilagođeni svakoj osobi. Ne može jednako trenirati dvadesetogodišnji student i četrdesetogodišnja uredska radnica. Umjesto da kopirate nekoga, pronađite ono što odgovara vama. Poštujte osnovne principe i odaberite put koji je najbolji za vas osobno. Budite strpljivi i osluškujte signale koje vam tijelo šalje.

9. Natječite se samo sa sobom

Svaka osoba vodi svoj život i svoje bitke, uspoređivati se s nekim drugim je nezahvalno i nerealno. To je put u frustraciju i razočaranje. Nije bitno jeste li izgubili više kilograma od druge osobe, bitno je jeste li vi osobno napredovali i pomaknuli se korak bliže svome cilju. Napredak je relativan pojam koji ovisi o puno faktora, svatko ima svoje okolnosti koje treba poštivati.

10. Uživajte u procesu

Neki treniraju da bi bolje izgledali, drugi da bi bili bolji u određenom sportu, treći da se oporave od ozljede, četvrti imaju neki drugi razlog. Neovisno o tome koji vam je cilj, uvijek odaberite onaj put na kojem čete većinu vremena uživati. Ne kažem da treninzi ne trebaju biti teški i ponekad mukotrpni, ali koristite one metode i alate koje volite i koji vam generalno pobuđuju osjećaj sreće. Ako volite planinariti, planinarite; ako volite plivati, plivajte; ako volite trčati, trčite; ako volite dizati utege, dižite utege… Radite ono što volite, dokle god poštujete osnovne principe, rezultati neće izostati!


Objavljeno

u

autor/ica

Oznake:

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)