Rekreativci i maksimalne kilaže

Uživo ili na društvenim mrežama, često sam svjedok kako rekreativci testiraju svoj 1RM i bez pretjerivanja ću reći da sam možda 0,01% puta vidio da je netko to izveo s dobrom tehnikom. JOŠ GORE AKO TO IZVODE S TRENEROM!! Često možemo čuti opravdanja:

1) Pa maksimala je, ne može baš biti savršeno
2) Dobro je, samo malo popraviti XY
3) Moramo je/ga malo nabrijati i motivirati

hmm

1)Ne usavršavamo li tehniku baš zato da na velikim težinama budemo sigurni?
2) Ako išta treba popravljati, zašto žuriti na veću težinu?
3) Imam osjećaj da ozljede nisu baš motivirajuće, ili se varam?

Zašto imam problem s 1RM

1) Rekreativac (zapravo svaka osoba koja se ne natječe u powerliftingu) nema apsolutno nikakve koristi od testiranja svog 1RM! Još gore od treniranja s 1RM serijama!

2) “Nakon samo 3 tjedna evo nas 100kg, još malo pa 5000 milijuna kg” – Instagram/Fb postovi trenera čiji klijenti izvode Egzorcističko mrtvo dizanje?! Koja je poanta toga? Niti se tijelo uspjelo adaptirati, niti je tehnika naučena, šansa za ozljedom ogromna.. jesu lajkovi stvarno toga vrijedni?

3) Apsolutno nikakve bolje efekte treninga nećete postići s 1 do 3RM-a, nego s 5 do 6RM-a! Osim toga, šanse za trenutnom ozljedom su puno manje, kao i za dugoročnim problemima.

4) Mišići se mogu adaptirati brzo, ali tetive i ligamenti ne! Potrebno je puno više vremena da vaši zglobovi (sve što ih čini) i kosti budu spremni na veće težine.

5) Trenutni trend je dizanje što većih težina, treba postaviti realne granice. Ako je Đurđa nakon 20 godina sjedenja u uredu došla u teretanu, ne treba joj 150kg mrtvo dizanje kako bi bila zdravija i bolje se osjećala.

REKREATIVCI, budite oprezni, realni i nemojte biti debili (sorry na izrazu, ali svi smo nekad debili uključujući i mene). Polako povećavajte težine i uživajte u procesu. TEHNIKA je uvijek na prvom mjestu jer čuva zdravlje!

TRENERI, nisam licemjer, ovo govorim jer sam i ja bio na vašem mjestu, ali sva sreća brzo mi je taj hajp oko velikih težina postao nelogičan! Konstanta edukacija i evolucija vas/nas kao trenera je ključ dugoročnog uspjeha! NIJE SRAMOTA NE ZNATI, SRAMOTA JE ZNATI ALI IGNORIRATI!

Svi zajedno trenirajmo pametno i odgovorno 🧠💪


Objavljeno

u

autor/ica

Oznake:

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)