Kako otopiti masti – Maksimalni fokus

Jedna od najdražih izjava vezanih uz topljenje masnog tkiva je ona Dan Johna:

Fat loss is an all-out war

Drugim riječima, kada vam je cilj gubljenje masnog tkiva, 100% svog fokusa trebate posvetiti upravo tome. Kao što sam već pisao u jednom od prethodnih članaka, kada želite otopiti masti, niti jedan drugi parametar osim smanjenja masnog tkiva i očuvanja mišića vas ne treba interesirati niti zabrinjavati (osim zdravlja naravno, ali to se u mojim člancima uvijek podrazumijeva).

Nemojte kao većina krenuti u ovaj proces da bi nakon par tjedana dobrih rezultat odustali zato što ste postali slabiji, manje izdržljivi ili su vam se smanjila prolazna vremena na trčanju, vožnji bicikla ili slično.

Da bi gubili masti, tijelo morate dovesti u nepovoljan položaj tj. negativni energetski balans i natjerati ga da energiju koja mu nedostaje uzima iz svojih zaliha. Tijelo taj proces ne voli ništa više nego što vi volite trošiti svoju ušteđevinu s računa za hitne slučajeve ili iz čarape koja je u najdubljoj ladici. Mozak percipira masti kao zalihe energije za hitne slučajeve i ne želi se tih zaliha olako riješiti. Morate ga natjerati, all-out war!

Fokusirajte svu svoju energiju na ostvarenje ovog cilja koliko to psihički i fizički možete izdržati. Umjesto da godinu dana lutate između raznih ciljeva, nekoliko puta godišnje odredite period koji ćete posvetiti samo topljenju masti, a sve ostale ciljeve staviti na čekanje. U periodima kada odmarate od rata posvetite se drugim ciljevima poput izgradnje mišićne mase, jakosti, izdržljivosti i svih ostalih ciljeva koje želite, ali i one koje trebate.

Više masnog tkiva ćete izgubiti ako par puta godišnje intenzivno radite na ovom cilju sa 100% svoga fokusa, nego da cijelu godinu ostvarujete polurezultate na 50 – 60%. Osim toga, kada imate jasno zacrtan cilj lakše je odrediti:

  • Parametre koje treba pratiti za evaluaciju procesa
  • Kratkoročne ciljeve koje sam objasnio u prošlom članku
  • Elemente koje treba promijeniti ako proces ne ide kako želimo

Zapamtite da 100% fokusa garantira jednako toliko rezultata.

 

Mišo

 


Objavljeno

u

autor/ica

Oznake:

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)