Kako otopiti masti – Moć navike

Zamislite da ste dobro napravili sve o čemu sam do sada pisao:

  • Dobro ste definirali cilj i fokusirali se na gubljenje masnog tkiva
  • Odabrali ste dobru metodu treninga i mjere oporavka
  • Definirali ste unos i potrošnju kalorija te iste pratite kroz MyFitnessPal
  • Redovito provodite evaluaciju napretka kroz mjerenja
  • Sljedeći korak koji trebate poduzeti je ključan

#4 Stvaranje novih navika

Budite iskreni prema sebi, koliko dugo ste skupljali kilograme koje trenutno imate? Koliko dugo ste vodili neuredan način života, bez redovitog treninga i razmišljanja o prehrani? Odgovor je većinom godinama, ako ne i desetljećima!

S obzirom na to, nemojte biti iracionalni i očekivati velike promjene u nekoliko tjedana ili čak mjeseci. Svjestan sam da vas sa svih strana bombardiraju senzacionalistički naslovi i izjave poput instant, turbo, ekspresno, preko noći i sl. Međutim, to su samo alati koji se koriste u svrhu marketinga i promocije.

Umjesto da se kačite za reklame i jeftini marketing koji ciljano puca na vaše emocije i slabe točke, pronađite osobu koja je prošla kroz proces koji je sličan onome koji vi želite proći i porazgovarajte o tome koliko joj je vremena bilo potrebno. Uvjeravam vas da za trajne promjene, proces treba ići polako kako bi se osim tijela transformirale i vaše navike i stil života.

Ako želite izgubiti 10 kilograma, nemojte se fokusirati na konačnu brojku jer će vrijeme postati vaš neprijatelj i demotivirat će vas.  Proces je lakši ako taj cilj raščlanite na manje dijelove koje ćete češće ostvariti. U prethodnom članku sam pisao o tome kako je realno gubiti oko pola kilograma masti tjedno, što je oko dva kilograma mjesečno. Fokusirajte se na svaki  tjedan i prije nego što shvatite već će proći mjesec dana i dva kilograma je iza vas. Opet se fokusirajte na svaki sljedeći tjedan i pet mjeseci će brzo proći a vi ćete morati u novi shopping kada budete 10 kg lakši. Od iznimne važnosti je fokusirati se na kratke ciljeve bez da svakodnevno provjeravate koliko napredujete prema dugoročnom cilju jer vas to može demotivirati. Kada vjerujete u proces, potrebno je doći samo do sljedeće oznake i vjerovati da će vas ona dovesti do cilja.

Svi mogu otići u izolaciju na 2 do 3 mjeseca, okruženi trenerima, nutricionistima, doktorima i skinuti ogromnu količinu masti, ali velika većina će se vratiti na staro kada  opet budu ovisili samo o sebi. Zašto je to tako? Upravo iz razloga jer nisu stigli promijeniti svoje navike i životni stil.

Instant promjene obično rezultiraju kratkom slavom za sliku prije i poslije, pokoju slikicu s plaže, a onda slijedi vraćanje na staro i tako u začarani krug. Umjesto da trenirate za pojedinačnu prigodu, fokusirajte se na cjeloživotnu promjenu koja će vam nakon nekog vremena postati navika i vaš stil života. Izgledat ćete kako ste oduvijek htjeli ali s obzirom na to da ste promijenili navike i životni stil, neće biti otpora prema prehrani i treningu, sve će postati uhodana rutina.

Zaključak

Bilo koja dugoročna promjena leži u promjeni navika, isto vrijedi i za proces gubljenja masnog tkiva koje je puno više od hrane i treninga! Promjene su u stvaranju životnih navika koje ćete obavljati bez unutarnjeg otpora i osjećaja moranja. Za kratkoročne promjene promijenite prehranu i trening, za dugoročne promjene promijenite navike!

“The desert was 500 miles across in a single stretch, without water,food, a blade of grass or even a fly. It was totally flat, like a broad yellow, sand parking lot that stretched to the horizon in all directions. More than 1300 people had perished in the crossing of that stretch of the Sahara in previous years. Often drifting sands had obliterated the track across the desert and the travelers had gotten lost in the night. To counter this lack of features in the terrain, the French had marked the track with black, 55 gallon oil drums, five kilometers apart, at exactly the curvature of the earth as you crossed that flat wasteland. Because of this, wherever you were in the daytime, you could see two oil barrels, the one you had just passed and the one five kilometers ahead.  And that was enough. All you had to do was to steer for the next oil barrel.  As a result, we were able to cross the biggest desert in the world by simply taking it “one oil barrel at a time.” In the same way, you can accomplish the biggest task in your life by disciplining yourself to take it just one step at a time.  Your job is to go as far as you can see. You will then see far enough to go further.”

Eat That Frog, Brian Tracy

 

Mišo


Objavljeno

u

autor/ica

Oznake:

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)