Kako otopiti masti – Kalorije

U prethodnom članku sam pisao o četiri bitne komponente kojih se treba pridržavati kada je u pitanju topljene masnog tkiva. U sljedećih nekoliko članaka pod naslovom Krivi pristup #, objasnit ću najčešće greške koje vas unatoč pridržavanju svih pravila mogu kočiti u napretku.

Aktivna vs. Pasivna potrošnja kalorija

Koliko trebam izvoditi XY vježbu da bi potrošio kalorije iz ovog muffina kojega sam pojeo? Koliko dugo treba hodati na traci da bi mogao pojesti XY hranu? Koliko ovakav trening sagorijeva kalorija? Kojim treningom ću uspjeti sagorjeti 1000 Kcal u 60 minuta…?

Ogroman broj ljudi razmišlja upravo ovako, u aspektu aktivne potrošnje kalorija. Na vašu žalost odmah vam moram naglasiti, ovo je bitka koju nikako nećete dobiti. Nikada nemojte razmišljati kako treningom kompenzirate jedenje ili obrnuto.

Prvo, kalorije koje potrošite za vrijeme treninga nisu (sve) iz vaših masti! Dobar dio kalorija je iz glikogena (skladišta šećera u mišićima), ostalo je iz raspoloživih ugljikohidrata i masti od prethodnog obroka, samo dio je iz uskladištenih masti.

Drugo, trening je stres za tijelo i više ne znači bolje. Ako pojedete pizzu i odlučite tih 1500+ Kcal potrošiti na treningu, to će biti mukotrpnih 2 do 3 h intenzivnog treninga. Ponavljajte to svaki dan i budite spremni kada pretreniranost zakuca na vrata. Dugoročno gledano, ovo je neodrživ i stresan proces.

sd

 

Crvena i žuta linija označavaju dva ekstrema kod kojeg su trening i prehrana obrnuto proporcionalni. Ako osoba krene s relativno dobrom prehranom i niskim treningom (lijeva strana) pa tijekom vremena jede sve manje a trenira što više, dolazimo do crne kružnice koja označava zonu neodrživosti gdje su kvaliteta i kvantiteta prehrane neadekvatni za daljini napredak u treningu (desna strana).

Ako se dugo zadržite u toj zoni, slijedi pretreniranost, ozljede ili bolest. Iz tog razloga, ovakav pristup dugoročno nije održiv! Idealno bi bilo da se nalazite u zoni zelene kružnice gdje je trening dovoljno zahtjevan za adaptacijske promjene, a prehrana dovoljno kvalitetna kako bi omogućila oporavak od istih.

Treće, razvit ćete poremećaj prehrana ako potičete sklop u glavi koji govori da je trening vrsta kazne ili nagrade za hranu koju pojedete. Poremećaji prehrane nisu baš super stvar, povlače za sobom razne druge psihičke probleme, anksioznost, stres, asocijalne poremećaje i slično. Ako vam vrijeme obroka određuje sat ili broj odrađenih treninga umjesto gladi, na dobrom ste putu u razvoj psihički poremećaja s prehranom.

Četvrto, uvjeti neće uvijek biti na vašoj strani. Putovanje, bolest, ogroman broj obaveza ili nešto četvrto neće vam uvijek dopuštati veliki broj treninga, s obzirom na to da niste naučili odvojiti unos kalorija od treninga, počet će vas hvatati panika i nervoza što ne možete trenirati, u većini slučajeva to će biti triger za loše prehrambene obrasce i odlazak u drugu krajnost. “Kad već ne mogu trenirati jer sam na putu za vikend, onda ću se jesti pa ću to proglasiti cheat vikendom”. Odlazak iz jedne krajnosti u drugu neće biti melem za vaš metabolizam, hormone i energetsko stanje kada se vratite u realnost.

Pasivna potrošnja kalorija

Pasivna potrošnja kalorija je vaša najbolja investicija. Trening u ovoj priči služi kao oruđe koje vam omogućuje što aktivniji život u slobodno vrijeme. Cilj treninga nije masakriranje tijela, niti je cilj prehrane unositi tri lista salate dnevno. Cilj je treningom otkloniti bolove i deficite te energizirati osobu, a cilj prehrane je postaviti dobre temelje za regeneraciju nakon treninga i izgradnju metabolizma koji će održavati razinu energije na visokoj razini.

Istraživanja o pasivnoj potrošnji kalorija (NEAT; Non-Exercise Activity Thermogenesis) idu u prilog tome da generalno bolji sastav tijela imaju osobe koje su na dnevnoj bazi  aktivnije nego oni koji su pasivni i odrade 3 do 5 teških treninga tjedno.

Razlike nisu male, u nekim slučajevima kreću se i do 1500 Kcal na dan. Što je ogromna brojka ako se uzme u obzir da prosječan muškarac dnevno treba 2500 Kcal, a žene oko 2000 Kcal.

Umjesto da spavate 8 h, sjedite 8 h na poslu i onda sjedite doma na kauču ostatak dana, uz 3 do 5 odlazaka na trening tjedno i računate kako potrošiti svaki zalogaj koji ste pojeli. Smanjite vrijeme sjedenja, izgradite aktivniji životni stil (šetanje, lagani poslovi, bilo koji oblik kretanja) uz treninge u teretani koji vas neće poputno iscrpiti i zakucati za kauč, te prehranu koja će imati za cilj izgradnju metabolizma, opskrbu energijom za trening i aktivnosti te gradivnim materijalom za oporavak.

Promjene ne moraju biti ogromne. Dovoljno je da se nekad prošetate do posla (barem dio puta), popnite se na kat bez lifta, za vrijeme pauze prošetajte i pojedite obrok u obližnjem parku (ako ga Bandić nije izbetonirao), parkirajte najdalje od ulaza u shoping centru, nakon posla umjesto da se zavalite u kauč presvucite se i odite malo u prirodu ili obavite lakše kućanske poslove, ako treba instalirajte aplikacije koje će vas obavijestiti ako predugo sjedite pa ubacite nekoliko 10 minutnih razgibavanja, laganih vježbi i slično.

Zaključak

Promijenite fokus sa starog stava koji govori o aktivnoj potrošnji kalorija gdje ste rob pojedenim kalorijama i broju treninga! Počnite razmišljati na način da su trening i prehrana u funkciji što aktivnijeg načina života. Kada počnete trenirati i jesti pametno, iznenadit ćete se koliko će vam se razina energije podići pa će kretanje biti logična nuspojava s pozitivnim posljedicama na organizam, time i na topljenje masti.

 

Mišo

 


Objavljeno

u

autor/ica

Oznake:

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)