Crno-bijeli Fitness

Postoji li najbolje ili lovite vjetrenjače?

Problem je što najbolje ne postoji kada se u obzir uzme čovjek, koji je jedinstveno biće. Zašto onda fitness industrija misli da je moguće generalizirati i postavljati parametre koje vrijede za sve? Odgovor je vrlo jednostavan: Puno lakše je prodati nešto što je “najbolje, jedino, nezaobilazno, vrhunsko,jedinstveno…” nego nešto što je lišeno senzacionalističkih epiteta.

Zdrava i nezdrava hrana?

Kako to funkcionira? Što je zdravije voda ili kola? Kola naravno je l’ tako? Ok, popijte 30 litara vode u danu, vrlo vjerojatno ćete poželjeti da ste umjesto toga popili 2l kole jer će u prvotnom vrlo vjerojatno doći do disbalansa elektrolita i raznih problema koji mogu rezultirati fatalno. Ne, ne trebate piti kolu umjesto vode nego trebate zaključiti da je stvar složena. U ovom slučaju je bitna količina. I najhranjivija, esencijalna namirnica može biti loša za naše zdravlje ako pretjerujemo. Jednako kako i “fast food” može nemati nikakav negativni utjecaj na zdravlje ako ga umjereno konzumiramo.

Najbolja i najlošija vježba/trening?

Odite na google i potražite gimnastičare, atletičare, plivače, dizača utege, hrvače… Recite mi koji ima bolje, skladnije i mišićavije tijelo? Odgovor će ovisiti o vašem subjektivnom mišljenju ali je poanta da će svi izgledati mišićavo, vitko i utrenirano, a koriste različite tehnologije treninga. Tijelo i zdravstveni status možete izgraditi s utezima, vlastitom težinom ili koristeći trening u drugom mediju (voda/zrak). Vrlo je jasno da je nemoguće klasificirati neki trening kao najbolji jer svaki može dati odlične rezultate. Nije bitan tip treninga koliko poštivanje zakonitosti istoga (redovito, progresivno, sigurno i pametno).

Before i after rezultati?!

Odličan dokaz napretek kada vidimo osobu na slici “before” i istu osobu nakon nekog vremena na slici “after”, hvale vrijedan trud i rezultat.

Ali što je s napretkom između before i after slike? Ne vrijedi li on jednako kao i after slika? Svaki prijelazni dio je mogao biti after slika, svaki korak je važan jer bez prethodnih koraka neće biti niti sljedećeg.

Želim reći da se ne treba obeshrabriti kada vidite da je netko na takvim transformacijama izgubio 30kg a vi ste izgubili “samo” 10kg! Vi niste osoba sa slike, iako smo svi ljudi, krećemo s različitih startnih pozicija. Nemojte se zavaravati i misliti “da ali on/ona ima isto godina kao i ja, isto smo visoki i jednako smo dugo trenirali ” jer to su samo elementarni parametri.

Genetika, okruženje u kojem živimo, podrška, mentalni sklop, financije, geografski položaj i još mnogi drugi parametri određuju kojom brzinom napredujemo. Zato umjesto da se uspoređujete s drugima, iskoristite njihovu transformaciju kao poticaj za svoj početak ali nakon toga prestanite gledati ikog drugog osim sebe. Natječite se jedino i isključivo sa sobom i s rezultatima koje ste postigli. Budite malo bolji nego jučer i ne mislite na sutra jer po svakom zakonu fizike sutra mora doći a kad jednom dođe sve što je bilo danas više nećete moći promijeniti.

Zato dajte sve od sebe da današnji dan budete bolji nego jučer a sutra pustite da dođe.  Najčešće nam nije teško zbog sada nego nam je teško jer sada uspoređujemo sa sutra i nismo zadovoljni s dobivenim. Nismo ni svjesni da se igramo proroka jer nitko ne može znati sto će sutra biti. Međutim, znamo što je jučer bilo pa umjesto da gledamo sutra, usporedimo danas s jučer, budimo bolji od toga! U tom slučaju ne predviđamo nego egzaktno dokazujemo sebi da smo bolji.

Postavimo ovo kao matematičku jednadžbu: SUTRA = DANAS / JUČER! Što više je danas bolje od jučer, sutra mora također mora slijediti taj trend! Ne pokušavajte obrnuti matematiku 🙂

Zaključak

U životu pa tako i u fitnessu ne postoji A ili B tj crno ili bijelo. Postoji napredak, postoji svaki korak koji je potrebno napraviti od A do B, postoji  spektar boja i sve imaju svoju važnost. Sinergija je uvijek bolja od čistog zbroja dijelova, a Vi ste jedinstveno biće koje sve oko sebe treba prilagoditi svojim potrebama.

Nismo mašine s “ulazom i izlazom” gdje se u sred tog procesa ne događa ništa osim obrade. Za input A dogodit će se cijeli niz reakcija s puno outputa B,C,D,E,Z… Upravo zato što ne postoje apsolutne istine, danas kada vam je mozak bombardiran s tisućama “najboljeg i jedinog” svakog dana, jako je važno naučiti slušati svoje tijelo. Budite pametni i osjetljivi, percipirajte, sami zaključujte i vjerujete svojoj intuiciji.

Poslužit ću se jednom starom izrekom pa ću reci da mi treneri nismo tu da vam dajemo ribu nego da vas naučimo pecati. Naravno, oni koji su u ovome poslu samo zbog novca će vam rado prodavati najbolju, jedinstvenu, zdravu i organsku ribu cijeli živote iako imate svaku mogućnost da sami naučite doći do nje.


Objavljeno

u

autor/ica

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)